Image

Riool lekkage

Een riool lekkage is vanzelfsprekend niet bepaald fijn. Het zorgt in potentie voor een hoop overlast. Je hebt liever niet dat rioolwater buiten de leidingen belandt. En dus is het belangrijk om snel en vakkundig in te grijpen. Daarmee is een riool lekkage binnen de kortste keren weer achter de rug.

Bij De Lekdetective houden we ons hier al geruime tijd mee bezig. Intussen hebben we meer dan 20 jaar ervaring opgebouwd. Dat betekent dat we al veel verschillende vormen van een riool lekkage voorbij zagen komen. Tegelijkertijd betekent het ook dat we hier de juiste persoon voor zijn om het op te lossen.

Maar voordat we daar verder op ingaan; wat is een riool lekkage nu precies?

Wat is een riool lekkage precies?

Bij een riool lekkage is er sprake van een breuk of scheur in het riool. Er ontstaat een opening, waardoor rioolwater naar buiten verdwijnt. In principe kan dit op iedere willekeurige plek in het riool gebeuren.

Zeker wanneer de druk oploopt, lekt er dan veel water naar buiten. Zoals eerder aangegeven leidt dit in potentie tot een hoop overlast. En dus benadrukken we graag dat je zo snel mogelijk moet ingrijpen. Door de oorzaak te achterhalen, kunnen we het in de toekomst voorkomen.

Oorzaken riool lekkage

Een riool lekkage kent vele mogelijke oorzaken. Het gaat dan ook zeker niet altijd om dezelfde situatie. In onze jarenlange ervaring zijn we veel verschillende soorten oorzaken tegengekomen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Slijtage: Slijtage is in principe de meest voorkomende oorzaak. Leidingen die er al een groot aantal jaren liggen, worden zwak. Hierdoor neemt de kans toe dat er een breuk ontstaat. Wij komen dit dan ook vaak tegen. En op een dergelijke breuk komt steeds meer druk. Deze neemt daardoor vaak in omvang toe. Zo kan het goed zijn dat de lekkage steeds erger wordt. Een thermografische inspectie biedt dan bijvoorbeeld uitkomst.

  • Wortelgroei: Verder bestaat er ook een kans dat wortelgroei de boosdoener is. We hebben het dan echt over wortelgroei van bijvoorbeeld bomen. Deze zijn bijzonder sterk. Je ziet geregeld dat ze hele stukken weg omhoog duwen. Een leiding van een riool is in potentie ook een prooi. Het is dan belangrijk om dit in de toekomst te voorkomen. En natuurlijk om het lek zo snel mogelijk te dichten.

  • Werkzaamheden: Daarnaast komt een riool lekkage ook vaak genoeg voor als resultaat van een ongeluk. Door werkzaamheden wordt per ongeluk een breuk in de rioolleiding geforceerd. Gelukkig is dit wel iets waar men vaak tijdens de werkzaamheden al achter komt. Is dit niet het geval? Dan doe je er goed aan om dit zelf als optie open te houden. Het is bijvoorbeeld verdacht als er een riool lekkage optreedt, net na werkzaamheden in de straat. Grote kans dat hier dan een verband tussen zit.

  • Verstopping: Tot slot leidt ook een verstopping soms tot een lekkage. Een verstopping zorgt namelijk voor een verhoging van de druk. Er komt steeds meer druk te staan op de leidingen. Zwakke plekken gaan hierdoor in potentie barstjes vertonen. En voor je het weet, zit er dan een groot gat in. Zaak is om bij een verstopping snel in te grijpen. Je voorkomt hiermee grotere problemen.

Waarom riool lekkage zo snel mogelijk opsporen?

We leggen niet voor niets zoveel nadruk op het zo snel mogelijk opsporen van een riool lekkage. Het is in potentie namelijk een gevaarlijke situatie. En wel om de volgende redenen:

  • Schade aan omgeving: Sijpelt er wat water uit het riool? Dan krijgt de directe omgeving hier dus mee te maken. Het zorgt voor onnodige schade. De bodem wordt bijvoorbeeld kletsnat, wat naar boven kan gaan stijgen. Ook zorgt het mogelijk voor vochtophoping in of onder woningen. Zeker wanneer de breuk daar ook in de buurt zit. Mogelijke waterschade zorgt dan voor hoge kosten. Je doet er goed aan om dit soort situaties gewoon voor te zijn.

  • Problemen in huis: Verder leidt een riool lekkage soms ook tot problemen in huis. Door een breuk loopt er bijvoorbeeld aarde in de leiding. Wanneer dit zich opstapelt, begint het riool te verstoppen. Hierdoor krijg je met rioolproblemen in huis te maken. Het is op een gegeven moment niet meer mogelijk om de wc door te trekken. Situaties die je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk hoopt te voorkomen.

Riool lekkage op laten sporen door De Lekdetective

Bij De Lekdetective houden we ons dus uitvoerig bezig met het verhelpen van lekkages. Daarbij werken we aan de hand van enkele duidelijk aangegeven stappen. Zo ontvang je ook echt een oplossing voor het probleem. We gaan op de volgende manier te werk:

  1. Riool lekkage detecteren: Het begint allemaal met het detecteren van de riool lekkage zelf. Er is in eerste instantie bijvoorbeeld alleen een vermoeden. Of je hebt zelf geen idee waar de lekkage zich precies bevindt. Aan de hand van zeer moderne apparatuur gaan wij dan voor je aan de slag. We gebruiken bijvoorbeeld thermografische inspectie om het lek te detecteren. Hierdoor kunnen we snel door naar de volgende stap.
  2. Adviseren over oplossingsmogelijkheden: Deze volgende stap betreft het adviseren over oplossingsmogelijkheden. Die zijn er namelijk voldoende. Wij nemen zeer uitgebreid met je door wat je kunt doen. Hiervoor stellen we zelfs een detectierapport op. Hierin vind je alles terug om efficiënt naar een oplossing toe te werken.
  3. Herstelwerkzaamheden: Tot slot blijven dan alleen nog de herstelwerkzaamheden zelf over. Een uitleg over de benodigde reparaties vind je dus terug in het detectierapport. Daar staat ook beschreven hoe je deze derde en laatste stap het beste uitvoert. Zo lopen we bij De Lekdetective van begin tot eind met je door wat er moet gebeuren. De riool lekkage is dan snel weer verleden tijd.

Heb je dus te maken met een lekkage? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons lekdetectiebedrijf. Het maakt daarbij niet uit om wat voor lekkage het gaat. Een lekkage in de cv ketel, in de vloerverwarming of in het dak. Om er een paar te noemen.

Wij sporen echt ieder lek op!

LEK DETECTIE GEZOCHT?

Wij begrijpen dat uw lekkage voor grote problemen kunnen zorgen. Daarom is ons team van specialisten erop toegerust om uw lekkage accuraat en zo spoedig als mogelijk in kaart te brengen. Wij leveren duidelijke rapportages en in dien mogelijk kunnen wij u adviseren over de eventuele vervolgstappen.

Wij zijn dan ook uw beste partner voor iedere lek detectie

WIJ DETECTEREN VAKKUNDIG EN SNEL UW LEK

De juiste expertise

Ons team heeft meer dan 20 jaar ervaring met het opsporen van elk lek

Kosten besparend

Zonder hakken of breken weet u waar uw lek zit en verdere schades kunnen vermeden worden

Gerustheid

U krijgt een uitgebreid lek detectie rapport met aanbevelingen