Image

Lekkage badkamer

Een lekkage in de badkamer is natuurlijk bijzonder vervelend. De badkamer is als geen ander vatbaar voor allerlei problemen. Hier komen allemaal verschillende waterleidingen samen. Bovendien is een badkamer vaak van zichzelf al een vochtige ruimte. Dit maakt de kans op schimmel bij een lekkage des te groter.

Desondanks is het niet altijd duidelijk waar de lekkage nu ontstaan is. Met het blote oog zie je dan niet waarom er sprake is van een lekkage. Het is op dat moment allereerst belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak.

Oorzaak lekkage badkamer

De verschillende mogelijke oorzaken van een lekkage in de badkamer zijn zeer uiteenlopend. Het is dan ook zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Een lekkage in de badkamer opsporen begint dan ook met een goed onderzoek. Hieruit blijkt dan vaak dat er sprake is van een van de volgende oorzaken:

 • Scheuren in tegelwerk: Een van de meest voorkomende oorzaken van een lekkage is scheuren in het tegelwerk. Doordat er namelijk scheuren in zitten, krijgt water de ruimte. Het krijgt de ruimte om er doorheen te sijpelen. Dit is al mogelijk bij de allerkleinste scheurtjes. Scheurtjes die met het blote oog nauwelijks te zien zijn. En wanneer je dit z'n gang laat gaan, bestaat de kans dat het een groot probleem wordt. De opening wordt bijvoorbeeld steeds groter. Hierdoor neemt het wateroverlast ook geleidelijk toe.

 • Beschadigde kitranden: Daarnaast kan er ook sprake zijn van beschadigde kitranden. Kit is in staat om kleine openingen af te dichten. Hierdoor voorkomt het dat er nog water door de muren of langs de vloer sijpelt. Wanneer de kitranden beschadigd raken, vormt zich mogelijk een probleem. Hetzelfde geldt wanneer het kitten niet goed is gedaan. Er is dan bijvoorbeeld sprake van een aantal onderbrekingen. Ook deze hebben in potentie desastreuse gevolgen.

 • Gescheurde voegen: Dan is een derde mogelijke oorzaak een scheur in een of meerdere voegen. Voegen vullen de randen tussen de tegels op. Het is de bedoeling dat ze daarmee ook mogelijk water buitenhouden. Wanneer hier een scheur in zit, krijg je hetzelfde effect als scheuren in het tegelwerk. Het water begint er langzaam maar zeker tussendoor te sijpelen. Een lekkage in de badkamer is geboren.

 • Defect doucheputje: Verder komen we vaak in aanraking met een defect doucheputje. Het doucheputje is en relatief gevoelige plek in de badkamer. Het is goed mogelijk dat er sprake is van een afwijking in de douchebak. De gevolgen van een kleine afwijking kunnen vrij groot zijn. Er stroomt bijvoorbeeld water langs de verkeerde rand van het doucheputje. Hierdoor onstaat er een lekkage aan de douchebak en sijpelt water op de ondergrond, in plaats van dat het wegstroomt. En zo tast het dan je hele badkamer van onderaf aan.

 • Lekkende waterleiding: Tot slot misschien nog wel de meest voorkomende oorzaak van een lekkage in de badkamer. Zoals gezegd lopen er veel waterleidingen door de badkamer heen. Denk bijvoorbeeld aan de waterleiding voor de radiator. Of er ontstaat een lekkage aan de vloerverwarming. En natuurlijk de toe- en afvoer van water dat je direct zelf gebruikt. Op ieder punt van de waterleiding is in potentie een lekkage mogelijk.

Waarom lekkage badkamer opsporen?

Bij De Lekdetective raden we altijd aan om zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Bij een lekkage in de badkamer wil je niet onnodig tijd verspillen. Het is zaak om zo snel mogelijk het lek zelf op te sporen. Het is een belangrijke eerste stap richting het oplossen van het probleem. Maar waarom eigenlijk? Dit heeft de volgende redenen:

 • Waterschade beperken: Waterschade is een zeer vervelende vorm van schade. Het is namelijk niet altijd een kwestie van alleen het water verwijderen. Bijvoorbeeld door het lek te dichten. Het water tast de directe omgeving aan. Hierdoor verzwakken muren en plafonds. Of er vinden verkleuringen plaats, die niet zomaar meer weggaan. Om dit te voorkomen, moet je waterschade beperken.

 • Schimmelvorming voorkomen: Daarnaast gaat wateroverlast voor schimmelvorming zorgen. Zeker in een badkamer is hiervan het gevaar extra groot. Het is namelijk een bijzonder vochtige ruimte. Ideaal voor schimmels om zich in te nestelen. Zeker wanneer er continu water lekt, trekt dit schimmels aan. Het maakt het des te belangrijker om snel in te grijpen.

 • Snel en effectief: Bij De Lekdetective maken we gebruik van de meest moderne apparatuur. Hierdoor vinden we zelfs de best verdekte lekkages in de badkamer terug. Dit doen we op snelle en effectieve wijze. Hierdoor heb je zo min mogelijk te maken met de eerdergenoemde nadelen. Hoe sneller het lek gedetecteerd is, hoe beter. Het stelt je in staat om direct naar een oplossing toe te werken.

Lekkage badkamer in 3 stappen verholpen

Bij het verhelpen van een lekkage in de badkamer is er in principe sprake van 3 stappen. Bij De Lekdetective werken we steevast op deze wijze, aangezien het werkt. Het stelt ons in staat om ons werk maximaal uit te voeren. Het gaat dan om het volgende stappenplan:

 1. Lekkage badkamer opsporen: Het opsporen van de lekkage is dus de allereerste stap. Dit blijkt in de praktijk vaak nog erg lastig. Het effect van een lekkage is goed zichtbaar. Echter is de bron vaak lastiger te vinden. Deze zit bijvoorbeeld achter de muren of onder de vloer. De Lekdetective zet moderne apparatuur in om zorgvuldig op te sporen. Hierdoor hoeven we niet alles open te breken.
 2. Adviseren over oplossing: We stellen een compleet lekdetectierapport samen. Hierin vind je terug wat de oorzaak van het lek is. Ook adviseren we hier over de gebruikelijke vervolgstappen. We leggen je duidelijk uit wat er nodig is om het probleem te verhelpen. Je weet hierdoor precies wat je moet doen.
 3. Lek herstellen: Tot slot moet het lek zelf alleen nog hersteld worden. Zoals aangegeven, adviseren wij hoe je hiervoor kunt zorgen. Bijvoorbeeld door zelf het een en ander te repareren. Ook is het mogelijk dat je hiervoor een andere professionele partij in moet huren.

Op zoek naar meer informatie over het opsporen van een lek in jouw badkamer? Neem nu contact met ons op.

De Lekdetective staat voor je klaar!

LEK DETECTIE GEZOCHT?

Wij begrijpen dat uw lekkage voor grote problemen kunnen zorgen. Daarom is ons team van specialisten erop toegerust om uw lekkage accuraat en zo spoedig als mogelijk in kaart te brengen. Wij leveren duidelijke rapportages en in dien mogelijk kunnen wij u adviseren over de eventuele vervolgstappen.

Wij zijn dan ook uw beste partner voor iedere lek detectie

WIJ DETECTEREN VAKKUNDIG EN SNEL UW LEK

De juiste expertise

Ons team heeft meer dan 20 jaar ervaring met het opsporen van elk lek

Kosten besparend

Zonder hakken of breken weet u waar uw lek zit en verdere schades kunnen vermeden worden

Gerustheid

U krijgt een uitgebreid lek detectie rapport met aanbevelingen